Beulakerwijde en omgeving

 

Groot water! Beulakerwijde op 24 juni 2024


Beulakerwijde

Kleine Beulakerwijde en Vaartsloot

 

De Beulakwerwijde is de grootste waterplas in de Wieden, meer dan 4 km breed. Bij wind van betekenis kan er een lastige golf ontstaan die ik niet graag dwars heb. Ik probeer vanaf 4Bft hier tegen of voor de wind te varen. Op de wal staan weinig herkenbare punten. Het is fijn dat er betonning staat op de twee belangrijkste vaarroutes, Van Blauwe Hand en van Ronduite naar de Walengracht.

Er kan overal gevaren worden, uitgezonderd een ondieper gedeelte langs de oever in het noordoosten. Voor zover ik heb kunnen ontdekken is er alleen een aanmeersteiger nabij de tweede toegang vanaf het Kanaal Beukers-Steenwijk en verder tweetal aanmeer "hekken" nabij het monument Beulake aan de westzijde van het meer. Maar even voor anker kan altijd wel ergens.

 

Libertas heeft naar mijn mening een fraaier uitzicht dan haar grote evenbeeld in New York. En toch is haar vuur gedoofd....

Uitzicht vanaf Blauwe Hand over de Beulakerwijde met betonde route naar de Walengracht. 24 juni 2024


Beulake

 

De Beulakerwijde is ontstaan door stormen die over het gebied trokken waar turf gewonnen werd. Bij die turfwinning waren te smalle landstroken overgebleven tussen brede watergangen. Bij storm sloeg het overgebleven land weg waardoor grote plassen ontstonden. Een storm in 1776 veroorzaakte ook nog een dijkbreuk waardoor het turfstekersdorp Beulake wegspoelde. Ter herinnering heeft men in 2014 een monument gezet op de plek waar het dorp ooit stond. Dat monument verbeeldt de kerktoren van Beulake. 

 

Monument kerktoren Beulake. 8 juli 2024

 

Het hele verhaal over Beulake vindt u op de website:
Visitweeribbenwieden, Het verhaal van het verdronken dorp Beulake


Kleine Beulakerwijde

 

Het monument van Beulake staat bij enkele eilandjes. Tussen deze eilandjes en het land van Sint Jansklooster ligt de Kleine Beulakerwijde. Er mag alleen worden aangemeerd aan enkele aanmeersteigers bij de eilandjes.  Er zijn in de buurt van Sint Jansklooster geen aanlegvoorzieningen voor passanten.

 

Aanmeren aan een laag hek waarvan de balk voor onze sloep weer te hoog is. Maar met wat creativiteit en een paar grotere stootwillen gaat het wel. Je kan zo rustig in de luwte van het grootste eiland liggen. 8 juli 2024


Vaartsloot

 

De Vaartsloot tussen Walengracht en Ettenlandsch kanaal op 8 juli 2024 

 

In de Vaartsloot, vanaf de Walengracht varend richting Ettenlandsch kanaal. 21 mei 2024

 

De Vaartsloot is een smal vaarwater gelegen ten westen van de Beulakerwijde en loopt vanaf de Walengracht tot vlakbij Sint Jansklooster. De Vaartsloot kruist het Ettenlandsch kanaal. 

Vanaf de Kleine Beulakerwijde is de Vaartsloot gemakkelijk te bereiken via dat Ettenlandsch Kanaal. Kleine eilandjes in breed water geven hier een bijzonder fraai beeld.

 

Het begin van het Ettenlandsch kanaal. 10 mei 2024

 

Op de kruising met de Vaartsloot is een comfortabele lage steiger aanwezig en daar viel ons wat op. Zowel ten zuiden als ten noorden van de steiger zagen we een vreemde constructie met de nodige borden. Een stuw met zelfbediening? Dat kenden we niet, zelfs het blauw-witte bord "Stuw" (BPR E3) kon ik mij niet meer herinneren uit mijn vaarbewijsexamen. We waren ook nog nooit naar een stuw gevaren. Maar wat is de reden voor deze kleine stuwtjes?
De waterstand in het gebied Weerribben - Wieden mag niet te laag worden. Dat zou aan dit laagveenmoerasgebied onherstelbare schade toebrengen. Het Ettenlandsch kanaal heeft dan ook een bijzondere functie. Bij een te hoge waterstand pomt het gemaal A.F. Stroink water uit het kanaal in het Vollenhovermeer. Omgekeerd wordt bij droogte het water uit het  Vollenhovermeer in de Wieden gelaten. Om daarbij te voorkomen dat gebiedsvreemd water direct de natuur instroomt zijn in de Vaartsloot stuwtjes geplaatst.

 

In het bijzonder fraaie Blog van Jetske staat meer info: Jetskefotografie, Stoplicht in de Vaartsloot

Zie voor een foto van het gemaal ook mijn de pagina Over de Wieden, waterdiepte

 

Aanlegsteiger Ettenlandsch kanaal 10 mei 2024

 

Zelfbedieningsstuw Vaartsloot 10 mei 2024

 

Op 19 augustus 2024 waren de stuwtjes in werking. Na een druk op de knop sprong het groene licht ook aan en zakte de stuw waarna het rode licht doofde. Na passage kwam de stuw weer omhoog.

 

Het gedeelte Vaartsloot tussen Ettenlandsch kanaal en Sint Jansklooster is smal maar wel bevaarbaar. In zuidelijke richting varend kom je weer uit op de Kleine Belterwijde, niet ver van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Het bezoekerscentrum is niet per boot aan te doen. De aanwezige ligplekken zijn bedoeld voor excursieboten. Het is zeker de moeite waard om eens per fiets of auto naar het bezoekerscentrum Natuurmonumenten te rijden. 

 

Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Veenpluis gezien vanaf de zuidelijke Vaartsloot. 21 mei 2024


Pagina aangevuld op 25 augustus 2024